almalé és kungfu Rólunk

Teljes felfordulás a magyar Apple-nél

Felpörögtek a hazai események, én meg csak kapkodom a fejem. Pénteken kiderült, hogy rövidesen átveszi a hazai forgalmazás szerepét a HDSystől az Apcom, de hogy most egy tök új cégről beszélünk, vagy egy sima átnevezésről, az nem világos.

Bejelentették azt is, hogy az Apcom nem tekinti magát képviseletnek, sokkal inkább az Apple struktúrájába illeszkedő Authorized Distrubutornak, amiről fingom sincs, hogy mit jelent. Az Almalap szerint az új cég lélekben VAD, azaz Value Added is, ha ezzel a kijelentéssel össze akartak zavarni, akkor jelentem, sikerült.

Az átalakítás érinti az Apple.hu-t is, ami vagy megszűnik, vagy átkerül az amerikai Apple-höz, vagy átkerül az amerikai Apple-höz, akik megszüntetik, ahány helyen megírták a hírt, annyi a verzió.

De a legdurvább: kivégzik az Almalapot, mert a megszűnő (vagy a stafétát átadó (vagy új nevet kapó)) HDSys nem támogatja tovább a magazint, és egyébként sincs helye az Apple szerint a világon olyan lapnak, ami csak úgy össze-vissza kipakolgatja az oldalára az almalogót.

Vészjósló felhők gyűlnek a láthatáron, biztos, ami biztos, most lefoglaltam az kajszibarack.blog.hu-t, ha esetleg egy nap azért hívna Steve, mert roppant mód bosszantja a blogom neve.

Akkor én meg majd azt válaszolom, hogy engem meg az ő neve bosszant! 

Megpróbálok utánajárni, pontosan mi is történt, és a napokban jelentkezem az eredménnyel.



Mondd meg az Apple-nek a tutit!

Természetesen még egy morzsányi hivatalos hír sem volt arról, hogy az Apple hamarosan frissítené laptopcsaládját, de a pletykák szerint rövidesen új gépek jöhetnek, ráadásul előbb-utóbb biztos lesz némi változás. Jó előre tudassátok a kaliforniaiakkal, hogy mire vágytok, hogy legyen idejük beleépíteni a cuccost a laptopba. Szóval:



A földön vesztegel Jobs gépe

A Wall Street Journal írt arról, hogy Steve Jobs Gulfstream-gépe (az amerikai gazdagok többnyire még bevásárolni is ezzel a típussal mennek) az elmúlt időszakban alig száll fel: fél év alatt négyezer dollárt költöttek a repülésre, ami körülbelül az Újpest-Margit sziget-távolságra lehet elég.

Ez meglehetősen nagy visszaesésnek számít, hiszen egy évvel ezelőtt még 580 ezer dollárt repkedett el a vezér hat hónap alatt.

Mindebből azt a következtetést lehet levonni, hogy bizonyos pletykákkal ellentétben Jobs mégsem vett részt a kínai iPhone-tárgyalásokon, és nem volt ott az ázsiai partnerekkel folytatott megbeszéléseken sem. Vagy ha mégis, egy sima Boeinggel érkezett, baseballsapkában, kertészgatyában, turistaosztályon.

A hír persze kevésbé lepi meg azokat, akik követik a híreket, hiszen Jobs maga jelentette be, hogy nyárig átadja az irányítást az Apple vezérkarának és csak a háttérből mozgatja a szálakat, a négyezer dolláros összeg főleg arra bizonyíték, hogy a fickó nem egy hazudós fajta. 



19 milliót kell fizetnie az Apple-nek

Megnyerte a pert a cupertinóiak ellen az OPTi nevű cég, amelyik 2007-ben indította el az eljárást arra hivatkozva, hogy szándékosan és engedély nélkül használták fel az ötletüket.

A beadványban a predictive snooping elnevezésű szabadalomra hivatkoznak, ami gyorsabb információáramlást tesz lehetővé a processzor, a memória és a számítógép egyéb részei között. Az Appleinsider szerint ez egy tipikus példája a nagyon általánosan megfogalmazott szabadalmaknak, amik csak arra lettek kitalálva, hogy minél több vállalatról húzzák le a bőrt.

Ugyanerre a szabadalomra hivatkozva az OPTi beperelte korábban az ATI-t is, és amíg processzor és memória lesz a világon, valószínűleg senki nincs biztonságban. Az Apple-nek 19 milliója bánja az ügyet. A folyószámlán maradt 28 milliárd 981 millió dollár.



Az Apple 1600 főt bocsátott el

Korábban írtam arról, hogy a gazdasági válság hatására az Apple ötven munkahelyet szüntet meg az egyébként sem jól muzsikáló Enterprise Sales részlegen, most kiderült, hogy az elmúlt negyedévben 1600 eladótól is megszabadultak az Apple üzletekből.

Így már csak 14 ezer teljes munkaidős alkalmazott várja az ügyfeleket a hivatalos Apple-boltokban, amiket egy negyedév alatt 39 millióan látogattak meg, és amik 430 ezer Macet tudtak eladni.

A terjeszkedés lassulását mutatja az is, hogy míg az Apple korábban átlag 15 store-t nyitott három hónap alatt, ebben a negyedben csak egyet sikerült. Míg 2008-ban 45 új üzlet épült, idén már csak 25 van tervben.

A bevételek növekedését jelentő iPhone-ok eladásait megoldják a szolgáltatók üzletei, meg az online áruházak, vannak iPod-automaták is, de a cupertinóiaknak fontosak a hivatalos üzletek is. Viszont azért, hogy ez a negyedév így sikerüljön, láthatóan áldozatokat is hoztak.




süti beállítások módosítása