almalé és kungfu Rólunk

Jön a Premium App Store

Pár hét és kiderül, mi lesz az iPhone 3.0-ban, addig is gyűjthetjük a pletykákat. Most a Wired és Pocketgamer nyomán számolt be arról a 9to5Mac, hogy az Apple várhatóan létrehoz egy külön szekciót az online alkalmazásbolton belül a jobb programoknak. A cél az, hogy a sok ingyenes és 0,79 eurós szoftvertől távol, egy biztonságos helyen gyűlhessenek össze azok a programok, amiknek az elkészítésébe sok munkaórát öltek a nagyobb fejlesztőcégek, vagy amiket pofátlanul felüláraztak a készítők. Ha igazak a pletykák, a 20 dollárnál drágább alkalmazások kerülnek a Prémium-szekcióba, szóval aki tagja akar lenni az elitklubnak, az jobban teszi, ha most azonnal felárazza a fingóprogramját.



Biztonsági mentés előtt

Na, pénteken végre megérkezett a külső merevlemezem. Pont egy héttel korábban rendeltem meg a Pixmániáról, húszezer forint volt az ötszáz gigabájtos modell, ami elég jó ajánlatnak tűnt, ráadásul többen rendeltünk, így az egy termékre eső szállítási költség sem volt jelentős. A kiszállítás ideje alatt végig nyomon tudtam követni a cucc útját, fél Európát átutazta, de most végre itt van nálam.

Érdekes, hogy nem korábban mennyire nem érdekelt a backup. Eszembe se jutott, hogy foglalkoznom kéne az adataim biztonsági mentésével, elképesztő kockázatok között léteztem, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy az egész életem egy hordozható gép merevlemezén volt. Borzasztó felelőtlenség.

Régebben hasonló volt a helyzet az autókkal: amikor az elsőt megvettem, csak az volt a fontos, hogy sportos legyen, erős, hogy élményt nyújtson. Legutóbb azonban már csak a második kérdés vonatkozott a teljesítményadatokra, először a biztonsági berendezéseken mentünk végig. Hat légzsák, ABS, ESP, meg az összes hárombetűs izé.

Most meg backup. Kábé három hete kezdett el foglalkoztatni a kérdés, épp külföldön, Amszterdamban voltam, kezemben a laptopom, és rájöttem, hogy ha véletlenül elejtem, ellopják, vagy történik vele valami, az összes fotóm, zeném, videóm, írásom, mindenem örökre elveszik. Menthetetlenül. Onnantól kezdve nem hagyott nyugodni az érzés, úgyhogy az első adandó alkalommal meg is rendeltem a merevlemezt.

Ha minden jól megy, és délután  lesz egy kis időm, összekötöm az 500-as WD-met a MacBookommal, és a Time Machine gombját off-ról on-ra állítom.

Biztonságba helyezem magam.



Hamarosan jön a Mac OS X "Juno"

Így hívják a Mac OS X legújabb frissítését, ami a jelek szerint hamarosan érkezik. A 10.5.7 egyik újabb bétája került rövid időn belül a fejlesztőkhöz, ezzel is jelezve, hogy hamarosan kész lesz a végleges verzió.

Frissítették a rendszerben a Flash Playert, de a Safari4 beta még csak a 10.5.6-ra mászik fel. Még március vége előtt kijöhet a Leopard hetedik frissítése.

Az update-eket ezúttal római istenekről nevezték el, míg a korábbi OS-ek update-jei például színekről kapták a nevüket. A Mac OS 9 idején vörösborok neveit osztották ki a "point release"-eknek.

A pletykák szerint április végén a Final Cut Studiót is frissítik, az Apple profi videovágó szoftverét talán a továbbra is emlegetett március 24-i eseményen mutatják be. A korábbi híresztelések szerint a hónap végi rendezvény az új szoftverekről fog szólni, de többet még nem sikerült megtudni. Azt sem, hogy egyáltalán lesz-e valami a dologból, vagy csak egy asztali Macek megjelenése miatti találgatás akadt meg az információs csatornákban. Mindenesetre a 17-i összejövetel után egy héttel egy másikat is tartani elsőre nem hangzik túl logikusan.



Szétkapták az iPod shuffle-t

Az iFixit gyorsan szétszedett egy iPod shuffle-t is, a gyártási azonosító tanúsága szerint a lejátszó gyári összeszerelése és a közérdeket szolgáló szétszedése között csupán kilenc nap telt el.

A képen látható pénzérme méretében a magyar egyforintoshoz áll a legközelebb, annál kevesebb mint egy milliméterrel nagyobb csak.

Nem ajánlatos a szétszerelési művelet otthoni gyakorlása, mivel az iFixit leírása szerint a hátlap nagyon könnyen deformálódik, feszegetés nélkül viszont nemigen érhetünk el sikereket.

Nemcsak kicsi, de elképesztően könnyű is. Ha az előző példánknál maradunk, az új shuffle nagyjából ugyanannyit nyom, mint öt darab egyforintos. De a 21 gramm című film záró monológjából kiindulva azt is mondhatnánk, hogy feleannyit nyom, mint az emberi lélek.



iPhone OS 3.0: Tethering és MMS?

Hát nem nevezném a világ legbiztosabb forrásának, de a Boy Genius Report azt állítja, hogy megtudott néhány részletet az új iPhone OS-ről. Az olvasható az oldalon, hogy MMS küldés-fogadás és tethering (Bluetooth-on és USB-n keresztül) is lesz az új rendszerben. Mondjuk az első személy szerint engem nem nagyon érdekel, a hivatalos tethering viszont már nagyon kellene (nem hivatalosan régóta többféle megoldás van a Cydiában).

Egyébként kíváncsi vagyok, hogy az Apple hogyan tálalja (ha lesz ilyen) az MMS ficsört. Azt biztosan nem mondják, hogy rosszul mértük fel a piaci igényeket, ráadásul ez nem is biztos, hogy igaz. Arra a szövegre sem számítok, hogy "mivel a telefon feltörését sok esetben az MMS és a tethering miatt érezték szükségesnek a felhasználók", mert a jailbreak szót nem fogják kiejteni a szájukon.

Viszont ha valóban meg tudtak egyezni a mobilszolgáltatókkal a tethering bevezetéséről, az nekünk remek hír. Talán ez volt a része annak az új megállapodásnak, amiről Tim Cook beszélt legutóbb, és aminek egyik feladata lehet a feltörések visszaszorítása.




süti beállítások módosítása