almalé és kungfu Rólunk

A hét Apple-hírei

A legfontosabb hír a héten: frissítették a MacBook és MacBook Pro palettát: fejlettebb processzor, több memória, nagyobb háttértár, hűvösebb és csöndesebb élmény. Az optikai meghajtó terén nem volt változás, amit vegyes érzésekkel vettünk tudomásul: továbbra is így próbálják növelni a felsőbb kategóriás laptopok eladási mutatóit.

Pedig előbb vagy utóbb lesz Blu-Ray meghajtó a gépekben: az Engadgeten azt állítják, a Sony fogja szállítani az Apple-nek a meghajtókat, jelenleg azonban minőségbiztosítási problémák merültek fel. Majd megoldják.
Tovább olvasom


MacBook Pro: egyre hidegebb, csöndesebb

Esküszöm, befejezem lassan a milyenebb lett a MacBook Pro-sorozatot, de hát ez most a hot topic, nem tehetem meg, hogy nem írok róla. Mert az ugye már kiderült, hogy lassabb lett (nem!), meg hogy gyorsabban merül le (nem!), most megtudtuk, hogy csöndesebb, és kevésbé melegszik. Az Engadgeten megjelent teszt a 2,16 gigahertzes Core Duót (szóval sokkal ezelőtti MacBook Prót) és a 2,5 gigahertzes újdonságot hasonlította össze. A két processzor közt ugye van kábé 80 százaléknyi teljesítménykülönbség az Xbench szerint, a gyorsabb mégis kevésbé melegszik: csúcsra járatva is csak 80 Celsius fokig, míg elődje 90 fokra melegedett. Óriási a különbség a zajszintben is, a Core Duo ventilátora ötezres fordulaton pörgött, míg az utódot elég volt 3400-as fordulaton hűteni. Átlagos munka közben is megmarad a különbség, ekkor 85/78 Celsius fok az arány, a ventilátor fordulatszámáé meg 4900/2500.



Na ez az előremutató: miközben az Intel korábban kizárólag az órajel és a fogyasztás növelésével tudta gyorsítani a processzorokat, mára kinőtte a pentiumos időket, és  rendes csipeket gyárt. Őszintén szólva gáz lett volna, ha P4-esek kerülnek a Macbe, de ebbe a Core-sorozatba nehéz belekötni. És idén jön a Core utódja, a Nehalem, ami twice as amazing.


Mozilla vs. Apple

Meglepődött Vladimir Vukicevic, a Firefox 3 programozója, mikor dokumentálatlan API-kra talált a Mac OS X bitjei között, amik kellemetlen hatással voltak az új böngésző teljesítményére. A problémát nem lehetett előre látni, mivel a kérdéses eljárások állítólag nem voltak feltüntetve a külső fejlesztőknek készített dokumentációban.



Csalódottságukat fejezték ki a Mozillánál: míg ők azon dolgoznak, hogy jobb élményt nyújtsanak a felhasználóknak, úgy tűnik, az Apple-lel való együttműködésen van még mit javítani. Vukicevic azonban megnyugtat mindenkit, hogy a Firefox 3 akkor is a legjobb böngésző lesz a galaxisban.

Eközben az Apple-nél is gőzerővel folyik a Safari fejlesztése, állítja a Macrumors, jelentős teljesítményjavulást és számos bug megszűntetését ígérve. Naná, hiába a Firefox a legnépszerűbb böngésző, az Apple a Safarit tartja a legfejlettebb browsernek.


Az Apple a Top 10 mobilgyártó között

A Gartner szerint az Apple felkerült a 10 legfontosabb mobilgyártó listájára, miközben piaci részesedése csak 0,6 százalékos. A Blackberry készítője szintén ott van a legjobbak között, míg a 14,3 százalékos részesedéssel bíró Motorola folyamatosan gyengül: egy éve még kétszer ilyen erős volt. A Nokia még mindig piacvezető a maga 38 százalékával. A Gartner szerint 2007-ben összesen 1,15 milliárd mobilt adtak el, ami 16 százalékos növekedés a 2006-os 990 millióról. Ha az Apple-nek sikerül a terve, és képes lesz 2008-ban tízmillió iPhone-t eladni, megszerezheti a piac egy százalékát. De nem többet. Mondjuk ebben a kategóriában egyetlen típussal az se rossz.


Megérkezett a Time Capsule

Tegnap elkezdték szállítani a Time Capsule-t, a Leopard backup merevlemezét. Persze a cucc nem csak erre használható, hiszen egy koplett AirPort Extreme Base Station is egyben, dual-band-es 802.11n antennákkal 2,4 és 5 gigaherzig, három LAN, egy WAN és egy USB porttal. Az egy terabájtos modell ára 499 dollár, míg 300 dollárért fél terabájtos diszket kapunk.



A szállítás megkezdésére egyéb bizonyítékot is találtunk: a Gizmodóra feltett képek egy újdonsült Time Capsule tulajdonos bizonyítékai arról, hogy az Apple még mindig ízlésesen csomagolja be a termékeit.



süti beállítások módosítása