almalé és kungfu Rólunk

Erősebb grafikus magot kaphat a MacBook

A pletykák szerint a várhatóan heteken belül frissülő Apple-laptop szakít az elmúlt évek hagyományaival, és végre nem valamelyik béna inteles grafikus gyorsítóval próbál majd piacot szerezni. Az Appleinsider szerint Nvidia gpu-k kerülnek a laptopba, ami észrevehető teljesítménynövekedést jelenthet még akkor is, ha csak valamelyik alapmodellt kapja meg a gépcsalád. Az Intel GMA-k ugyanis születésük óta komoly lemaradásban vannak konkurensükhöz képest, a partnerek leginkább azért választották őket, mert egyszerű megoldásnak tűntek, a processzorral párban adva szinte kiadtak egy kész gépet. Ja, meg persze olcsók voltak.

A Geforce-ok ezzel szemben már teljesítményt is nyújtanak, bár az persze egyelőre kérdéses, hogy melyik verzió kerülne a MacBookba. Egy biztos, a MacBook Próban Geforce 8600-as van és mindenképp a nagytestvér alá kell pozícionálni a gépet, amire szerintem jó lehetőséget nyújt a Geforce 8200M, de még inkább az újabb alapcsip, a 9100-as. Ennek az átlagos teljesítménye kétszerese-háromszorosa a most használt X3100-as GMA-énak.

Persze egy gpu-csere után a MacBook rámászna a MacBook Pro nyakára, de nem lennék meglepve, ha a nagyobbik testvérben is kicserélnék a gyorsítót, mondjuk egy 9600M-re, ami másfélszeres sebességet hoz a 8600M-hez, és körülbelül ötszörös teljesítményt a 9100-ashoz képest.

És azt se felejtsük el, hogy a GMA kinyírása csak egy pletyka. Én egyelőre kételkedem, hiszen egy ilyen lépés nem feltétlenül lenne logikus, már csak a termék pozícionálása miatt sem. MacBookot főleg az vesz, aki böngészni, szövegszerkeszteni akar, profi grafikusmunkát senki sem végezne az apró gépen, ami ráadásul játékplatformnak sem az igazi. A laptoppal szemben támasztott igényeket tehát bőven kielégíti az Intel, ez nvidiás csere meg elmosná a határokat a két laptopcsalád között és az előállítási költség is emelkedne.

Na de pár héten belül úgyis kiderül.



A hónap Apple-hírei

Szokás szerint a hónap fő hírével kezdem: szeptember 9.-én, a Let's Rock Event-en az Apple bemutatta az új iPod nanót és iPod touch-ot, valamint az iTunes új szolgáltatását, a Geniust. Az új nano nagyon szépre sikeredett, de erről tényleg csak akkor tudtam meggyőződni, amikor kezembe vettem a kütyüt. A 2.1-es szoftver egyértelműen karcsú lett, igazából csak hibajavításra korlátozódott az update, de legalább végre stabil lett az iPhone. A rendezvény egyébként abból a szempontból csalódás volt, hogy többet vártunk, de mint kiderült, az Apple az idei nagy dobását még tartogatja.

Egy másik izgalmas hír érkezett még ebben a hónapban: a zenei piac egyre nagyobb gyorsasággal alakul át az iTunes töretlen sikereinek köszönhetően, és itt most nem a National Music Publishers’ Association visszautasított indítványára gondolok: a médiaóriások összeálltak, és megalapították a The Digital Entertainment Content Ecosystem-et, a piacvezető kiadók mellett olyan nevek szálltak be a hajóba, mint a Microsoft, a HP és az Intel. Kíváncsi vagyok, mennyire lesz mocskos az újfajta film-, és zeneháború, amit az óriások egymással vívnak majd.

Tovább olvasom


Bemutatkozik a mexikói Steve Jobs Műszaki Középiskola

Ilyen névvel nyitottak egy motelre hasonlító iskolát Mexikóban. Sok-sok pici Mac guy-t és Mac chick-et gyártanak majd itt, vagy nem tudom. Az iskola alapítóját láthatóan lenyűgözte az öreg munkássága, és így tiszteleg előtte. Az biztos, hogy nem egy Apple-finanszírozott reklámról van szó.



Steve Jobsnak nem volt szívinfarktusa

Pedig a CNN iReport nevű oldala azt állította pénteken, hogy a vezért kórházba szállították, hogy ott életmentő beavatkozást hajtsanak rajta végre. Ezt azonban a kaliforniai cég a leghatározottabban tagadta:

"Egyszerűen nem igaz" - mondta a vállalat szóvivője, Steve Dowling.

A CNN azzal védekezik, hogy az iReportot az átlagembernek hozták létre, akik olyanokról is hallanak, amik az újságírókhoz csak késve jutnak el, az iReporton viszont mindent kiírhatnak magukból. Egy ilyen rendszerben viszont gyakrabban jelentkezhet hiba, téves információ, mint egy többszörösen ellenőrzött szerkesztőségi hierarchiában.

Hogy a piacok milyen irreálisan működnek manapság, azt jól mutatja, hogy egy tökéletesen alaptalan információ hírére 10 százalékkal csökkent az Apple-papírok értéke, Dowling felszólalása után azonban hamar visszahízott az árfolyam. Lehet, hogy most is a tesztoszteron áll az ügy hátterében, mindenesetre időnként nevetséges dolgok történnek a tőzsdén.

Bár a CNN már eltávolította a hírt, azt több oldal is átvette, szóval akit érdekel, hogy mi nem történt Steve Jobsszal, az például itt elolvashatja.



A norvég seregek az Apple gyilkológépei ellen

A norvég ombudsman úgy gondolta, hogy a tettek mezejére lép, és ismét háborút indított az Apple ellen. Azt kifogásolja (sok más szervezettel együtt), hogy az iTunes Store-ban vásárolt zenéket kizárólag iPodokon lehet lejátszani, más mp3-lejátszón nem, vagyis az Apple korlátozza a versenyt. Ezzel egy újabb fejezethez érkeztünk az Európa kontra Apple háborúban, aminek a célja pontosan az ilyen korlátozások eltörlése. Felnégyelése. Kiírtása, ha úgy tetszik.



A csapatok tehát felsorakoztak, lássuk, mire számíthatunk. Míg egyik oldalon a rettenetes Jobs vezér és háromszáz feketekendős nindzsa-ügyvédbojtárja várja az első csapást, addig a másik oldalon száznyolcvanmillió elszánt európai néz velük farkasszemet: a finnek mészárosa, Juha Eerikäinen korábban már megpróbált változtatni az iTunes szerződéses feltételein, csakúgy, mint a dán fenevad: az ottani ombudsman a luxemburgi iTunes SARL-hoz fordult segítségért, hátha szövetségesévé teheti a megzavarodott központi vállalatot. A németek egy umbrella group-ot állítottak csatába, aki saját parlamentjét vette ágyútűz alá, hogy indítson támadást helyettük az Apple szigorú DRM-je ellen. A hollandoknak csak egy petícióra telt, amire persze senki sem válaszolt, nem így a franciáknál: a nemes Renaud Donnedieu de Vabres már 2005-ben keményen nekiment a cupertinóiaknak, a csata azóta is tart. Most a norvégok is új csapást mértek az ellenre. Nem ígérhetünk mást, mint vért, szenvedést, és hosszú, hosszú őszt.

November 3-ig várják az Apple seregeinek válaszát, különben...

Egyébként ti melyik hadsereghez csatlakoznátok a véres harcokban?




süti beállítások módosítása