almalé és kungfu Rólunk

Ballmer: Öt éven belül senkit sem érdekel az iPhone

A Microsoft nem feltétlenül épelméjű vezetője szerint az iPhone öt éven belül elbukik. De Steve Ballmer nemcsak az Apple mobiljának, hanem a Nokiának is sötét jövőt jósol, a vállalatok üzleti modellje miatt: már nem sokáig lehet sikeres egy olyan telefon, aminek a hardverét és a szoftverét is egy helyen fejlesztették, mondta Ballmer, aki szerint a Windows Mobile a jövő.

A vállalatvezető azt mondta, hogy ugyanaz a stratégia segít majd átvenni a mobilpiac fölötti hatalmat, ami a Microsoftot a számítógépipar legfontosabb játékosává tette. Hosszútávon szerinte a Symbian OS, a mobil-Linux és a Windows Mobile közt dől majd el a harc, bár az nem derül ki a 9to5Mac cikkéből, hogy milyen drogokat fogyasztott az öreg a nyilatkozat előtt. Persze ő a világ egyik legnagyobb vállalatának a feje, úgyhogy biztos többet tud a jövőről, mint én. Az viszont saját tapasztalat, hogy a Windows Mobile a tömegek kiszolgálására jelen formájában egyszerűen alkalmatlan, nemcsak az én véleményem, hogy a mobil operációs rendszerek közül az egyik leghasználhatatlanabb a WM, ami egyébként épp komoly elmaradásba kerül, mert a legutóbbi verzió óta megjelent az iPhone meg az Android is. A hetes Windows Mobile meg majd csak jövőre érkezik és nem januárban, de persze öt év nagy idő, a borzasztó bithalmazból bármikor megalkothatja a Microsoft a nullások és egyesek eddigi legszebb sorozatát.

De azt is meglepő volt Ballmertől hallani, hogy az Apple képtelen lesz tovább növekedni az otthoni és a vállalati piacon, amiért nem licenceli az operációs rendszerét, miközben tonnaszámra jönnek az elemzések, amik arról számolnak be, hogy az Apple tovább növeli részesedését az otthoni és a vállalati piacon. 

Azért azt Ballmer is elismerte, hogy az Apple egy jó vállalat, majd így folytatta: "a stratégiájuk azonban határozott: abban hisznek, hogy a hardvert és a szoftvert együtt kell értékesíteni és nem hagyják másoknak, hogy megtegyék ezt helyettük. Nem állítom, hogy nem érzünk némi fenyegetettséget az Apple miatt, de ha a Microsoft és a pc-s partnerei jól teszik a dolgukat, nem látok okot arra, hogy az Apple akárcsak egy centit is előre lépjen a vállalati piacon."

Ja, és a végére a habostorta: Ballmer megígérte, hogy öt éven belül nemcsak az iPhone, a Nokia meg a többiek jutnak a süllyesztőbe, hanem az online kereső újradefiniálásával a Google is nehéz helyzetbe kerül a Microsofthoz képest. Én rettegnék a helyükben.

Bár annyit azért hozzátennék, hogy egy 260 milliárd dollár értékű, kilencvenezer embert foglalkoztató cégtől nem az lenne a csoda, ha időnként forradalmi fejlesztéseivel keményen eltaposná versenytársait, hanem ami most van: az egyre kevésbé versenyképes termékek, online szolgáltatások nincsenek a Microsoftnak előírva. Más kérdés, hogy ameddig a cég nem ismeri fel, hogy az Apple üzleti modellje nem egy szükséges rossz, sőt, egyre nagyobb tömegigényt elégít ki, addig Steve Jobs minden egyes nap növelni fogja cége piaci részesedését minden területen, akár mit is mond Ballmer.



Zuhanórepülésben az iPhone

Apple-közeli források szerint a cupertinói cég a korábbi 18 millióról 14-15 millióra lövi be a 2008-ban legyártandó telefonok számát. Mivel a 8 gigabájtos modellekre lényegesen nagyobb kereslet, a pletykák szerint az Apple hamarosan 16 és 32 gigás iPhone-okkal rukkol elő, vagyis az árak maradnak, de a tárolókapacitás a duplájára nő. Szakértők szerint ez a lépés az egész mobilpiacra hatással lenne, mindenki kénytelen lesz alacsonyabb árra belőni a készülékeit.

A számokból a legborúlátóbbak is arra következtetnek, hogy az iPhone-eladások már túllépték a tízmillióra belőtt célszámot, ennyit már biztosan értékesített az Apple - vagy legalábbis nagyon közel van hozzá. Hamarosan egy újabb óriási piac nyílik meg az Apple számára, október 3.-tól Oroszországban is megkezdik az iPhone3G árusítását. A túlbecsült kereslet valószínűleg annak is betudható, hogy Kínával eddig még nem sikerül megegyezni, így a legnagyobb piac egyelőre zárva marad.



A Safari átment a vizsgán

Maciej Stachowiak a WebKit teamből büszkén jelentette, hogy a Safari és a Chrome motorja az első, amelyik minden szempontból átment az Acid3 tesztjén. A Web Standards Project oldalán azt vizsgálják, hogy a megjelenítő motor mennyire felel meg a webes szabványoknak.

Az Opera Prestója és a Safari WebKitje is 100 pontot ért el még márciusban, de a teszt pontozáson felüli, megjelenítéssel kapcsolatos részén megbuktak. A fejlesztők azóta dolgoznak azon, hogy a tesztek futtatását egyenként 33ms alatt tudják elvégezni, és Maciej blogbejegyzése szerint ez nagy nehezen sikerült is.

Az otthon futó legutóbbi verziók egyelőre csak ilyen pontokkal büszkélkedhetnek: Opera 84%, Safari 74%, Firefox 71%, Internet Explorer 14%.

A belső fejlesztések már jobban állnak: Opera 99%, Safari 100%, Firefox 87%, Internet Explorer 21%, Chrome 79%. Igazából nem tudom eldönteni, melyik nagyobb hír: a Safari száz pontja, vagy az Explorer magához képest is meglepően szánalmas eredménye.



A világ legbutább okostelefonja...

... az iPhone lesz, már ha valaha megjelenik Kínában is, és a China Mobile keresztülviszi az akaratát. A hírek szerint ugyanis a legnagyobb kínai telefontársaság arra kéri az Apple-t, hogy az iPhone 3G-t 3G és wifi NÉLKÜL szállítsa. Úgy látszik, az ilyen kommunista diktatúrákban még azt is jobban tudják, hogy milyen wireless eszközökre van szüksége a népnek.

Persze lehet, hogy az Apple bele sem megy a megállapodásba, a rövidtávú tervei között nem szerepel Kína, már ami az iPhone-t illeti. Azt azonban már tudjuk, hogy a mostanihoz képest év végéig további huszonkilenc országban fog megjelenni a telefon, így például Horvátországban, Lettországban, Törökországban, Brazíliában, Egyiptomban és a Dél-Afrikai Köztársaságban. Ezzel már összesen 73 országban lesz elérhető az iPhone 3G.



Visszatért az iPhone

Még nem írtam meg, hogy visszakaptam az iPhone-om, pedig  sokan kérdezték, hogy mi van szegény hülyével, úgyhogy most itt a post. Ugye azért volt hülye, mert nem tudta kezelni a 3G-s hálózatot, így beadtam garanciális javításra, ami 11 napot vett igénybe, aztán jött az sms, hogy mehetek érte. A T-Mobile szervízrészlege most is pontos, udvarias volt, nem nagyon húzták az időmet, előkapták az új mobilt, aktiválták, aztán már mehettem is.

Mert bizony újat kaptam, az iPhone-t ugyanis nem javítják, hanem ha kiderült, hogy a hiba garanciális, automatikusan adnak egy másikat. Kíváncsi lennék, hova kerülhet a több tízezer hulladékmobil, lehet, hogy építettek belőlük egy hegyet, aminek a tetején Steve Jobs sátáni kacajok közepette HTC G1-eseket hasít ketté vasvillájával.

Az új iPhone-on még a régi szoftver volt, és úgy adódott, hogy végig kellett mennem vele a kettes metró vonalán, ahol a szokásos tünetekkel szembesültem: 3G soha, Edge is csak néha, legtöbbször GPRS, néha az sem. Aztán délután, szoftverfrissítés után még egyszer végig kellett mennem ugyanazon a vonalon, és óriási változást tapasztaltam: 3G akkor se lett, de az Edge is eltűnt, csak GPRS maradt, az viszont folyamatosan, szóval stabilan lassú lett a kapcsolat. Persze azon a vonalon sokszor egy sima telefonálást sem lehet végigcsinálni a szakadások miatt, ami 2008-ban elég vicces.

A mobil most már több mint egy hete újra nálam van és bevallom őszintén, hiányzott, mert nagyon hamar hozzászoktam. Mint bármelyik okostelefonhoz, ehhez is hozzákötjük az életünket, és ha nincsenek velünk a kontaktjaink, Calendar-eseményeink, kedvenc dalaink, könnyen elveszünk a 21. századi dzsungelben, nekem legalábbis komoly kihívás volt egyáltalán arra emlékezni, hogy mit kell csinálnom a következő 48 órában.

Lényeg, hogy újra nálam van, nyúzom, tekergetem, ha valamit észreveszek, megírom, és persze az időnként felbukkanó hiányérzet ellenére tovább szeretem, mert még mindig ez a legkönnyebben használható mobil, ami eddig a kezemben volt. Még ha nem is tudok vele mms-t küldeni.




süti beállítások módosítása