almalé és kungfu Rólunk

Dühösek az iPhone-fejlesztők

Az iPhone-fejlesztők türelmetlenek, és ez érthető. Az Apple még mindig nem ásta ki magát a bajból, amibe a hiányos szolgáltatások és az alulméretezett erőforrások miatt került (lásd MobileMe és társai). A cupertinói központban dolgoznak a problémákon, de a befektetők nem kegyelmeznek: a részvényárfolyam a nyár eleji 190 dollárról most már 160 dollár alá esett. A fejlesztők is panaszkodnak.

Az a baj, hogy az AppStore-on található alkalmazásokhoz elkészülő frissítések túl későn jelennek meg az online boltban a programozók szerint. Sokan arról panaszkodnak, hogy egy, vagy akár két hetet is kell várni, amíg az adott szoftver update-je nyilvánosan megjelenik, másoké viszont néhány nap alatt kikerül: nem nagyon érti senki, mi alapján kerülnek elbírálásra az egyes programok. Pedig a biztonsági javítások olyanok, hogy mindenki jól jár, ha időben célba érnek.

A másik probléma: a fejlesztők már többször rákérdeztek, de még nem kaptak értesítést arról, hogy mikor kerül vissza a push notification-szolgáltatás a felhasználókhoz. A válasz: majd ha kész lesz. Ugyanígy hiányos a tájékoztatás arról, hogy az egyes alkalmazásokból mennyit adtak el: a programozó csak a havi összesítő alapján értékelheti a saját munkáját, nincs lehetőség sűrűbb csekkolásra. Nagyon úgy tűnik, a fejlesztőknek várniuk kell, mert van még egy-két javításra váró dolog, mielőtt a most felsorolt problémákkal is komolyan foglalkozni tudnának az Apple-nél.



Megújult iTunes8 és túl olcsó iPod touch?

Na szóval, jövő héten a kilencedikei "Stevenote"-é lesz a főszerep, és persze - mint mindig - jöttek a találgatások. Ezúttal is Kevin Rose nevezte ki magát egyszemélyes kémcsoportnak, és nem telt el úgy hét, hogy ne jelentkezett volna be legalább egyszer, hogy mit hallott, mit látott. Azt ugye tudjuk, hogy a Digg társalapítója néha csúnyán melléfog a találgatásaival, de hát istenem, az ő célja is biztosan az, hogy ezentúl javítson az átlagán. Lássuk az eddig érkezett pletykákat:

Azt lehet tudni, hogy a szeptember kilencedikei eseményen a zene lesz a kulcsszó. Kevin azzal kezdte, hogy kiszivárogtatott képeket az új iPod nanóról. Állítása szerint az iPod touch is apró ráncfelvarráson megy keresztül, és a pletykák szerint sokkal olcsóbb lesz: az alsó modellt 100 dollár alatt meg lehet majd kapni (szemben a mostani háromszázzal). Ez utóbbit már az RBC elemzője, Mike Abramsky állította. Ha találgatás, akkor bátor. A pletykák szerint egyébként a iPod touch árzuhanása valamennyi iPod árát magával rántja, ami inkább tűnik egy logikus következtetésnek, mint kész ténynek.

Érkezik az iTunes 8. Kevin szerint jelentős újdonságok találhatóak az Apple új médiaközpontjában. Ilyen lesz a Genius, ami automatikusan készít playlisteket a könyvtáraidban található zenékből, kigondolja, mi-mihez passzol. Én már alig várom, hogy megizzasszam, biztosan szórakoztató dolgokat lehet kihozni belőle (már ha létezik). Kevin szerint lesz még megújult Grid view, új Visualizer, hogy a szemünknek is jó legyen.

Egy másik pletyka szerint az iTunes Store Unlimited előfizetéssel az amerikai vásárlók korlátlan mennyiségben tölthetnek le zenéket, amit az előfizetés ideje alatt hallgathatnak. Eddig úgy tűnik, hogy csak az iTunes Store-ban található zenék fele lesz elérhető a szolgáltatással, de még dogoznak az ügyön, állítja a forrás.

Kevin Rose szerint még bemutatják a készre kalapált iPhone 2.1-es firmware-t, aminek már nagyon itt van az ideje. A szoftverfrissítések kapcsán megemlíti, hogy a Mac OS 10.5.6 update-ben már benne lesz a blu-ray-támogatás is. Nem mintha kötözködni akarnék, de egyelőre még a 10.5.5-ről is csak annyit tudunk, hogy legutóbb már csak tizenkét fő tesztelési területet nevezett meg az Apple. Kevin, Kevin, megütöd a bokádat. Mondjuk ezzel a kijelentéssel nem kockáztat sokat.



Fingós alkalmazás iPhone-ra

Nem állítom, hogy a mostani a legjobb szoftver az Apple telefonjára, mert az az ezerdolláros I'm rich, ami ugye semmi mást nem tudott, mint rohadt sokért pirosan világítani. Finom utalás volt arra, hogy a tulajdonos egy Dagobert bácsi (eredeti nevén Scrooge McDuck), azzal a különbségekkel, hogy hülyeségekre is költ, és nem kacsa.

A Youtube-on felbukkant App azonban sokkal tovább megy és elhozza mindenkinek a digitális suttyóság élményét. Sokat nem írnék róla, a csodás "húzd meg az ujjam és arcon finglak"-játékot írta át iPhone-ra a lelkes fejlesztő, de legnagyobb sajnálatomra az Apple visszadobta azt, így nem tölthetjük le az App Store-ból, ahogy már az I'm rich-nevűt sem. Pedig a kuffantósért még fizetnék is.



Kiszivárgott egy kép az új iPodról

A dátum ugye szeptember kilencedike, szóval három nap múlva kiderül, milyen is lesz az új iPod nano, de már most megjelent egy kép, amire az összes fontosabb híroldal azt mondja, hogy ez az, ilyen lesz, kiderült, lelepleződött.

A képen egy hosszúkás iPod nano látható, pont, amilyet Kevin Rose jósolt, ez pedig két dolgot jelenthet: vagy valóban az új készüléket látjuk, vagy valaki addig szórakozott a Photoshoppal, amíg létre nem hozta vele Rose álmát, hogy azzal hitelesítse saját vízióját (ebben az esetben az előző bűvészkedés jobban tetszett).

Mindenesetre a képen is látható nano folytatja azt a trendet, ami a második generáció megjelenésével kezdődött: a sorozat szerintem egyre csúnyább. Persze ez ízlés dolga, de az első széria fehér/fekete lejátszóinál szebb szerintem még nem készült, a második túlságosan minis lett, a harmadik egy fémbutykos, a mostani meg kész kínai piac. Persze, tudom, a háttértár twice as amazing, meg a kezünkbe fogva biztosan más lesz majd az érzése.

Mindenesetre a készülékről csak egy homályos fotót sikerült készíteni, valahogy a fókusz mindig a kritikus pillanatban szarik be, vagy csak arról van szó, hogy az ipari kémek a világ legtehetségtelenebb fotósai. Esetleg átverés az egész.

Mindenesetre aki érez magában annyi ihletet, hogy összedobjon egy képet az iPhone nano 4. genről, az küldje el nekem, hogy megoszthassam a világgal.



Sims3 és Spóra iPhone-ra

Az Electronic Arts bejelentette, hogy kilenc új játékot fejleszt az Apple telefonjára, a címek magukért beszélnek: Yahtzee Adventures, EA Mini Golf, Lemonade Tycoon, Mahjong, Monopoly: Here & Now The World Edition, SimCity, Tiger Woods PGA TOUR 09, Need for Speed Undercover, és a The Sims 3.

A fentiek közül valószínűleg a The Sims 3-életszimulátor lesz a legkeresettebb alkalmazás, de a SimCity is elég nagy várakozással néz szembe, szóval majd meglátjuk. Egyértelműen a Need for Speed feladata lesz a telefon hardverének megizzasztása, én kíváncsian várom, mit tudnak majd hozni a vasból, amiről ugye azt tudjuk, hogy John Carmack is messze a Nintendo DS és a PSP fölé helyezte a telefon erejét - a játékok tekintetében, persze. Innen csórtam egy táblázatot, ami persze semmire sem jó, de nagyvonalakban összehasonlíthatunk néhány műszaki paramétert, az mindenesetre egyértelmű, hogy a telefon nemcsak a nagy kijelzőnek köszönheti ezt az elismerést:

Szóval még mindig várjuk a játékokat, amik végre kihasználják az iPhone rejtett erőtartalékait. Az EA egyébként azt is elmondta, hogy a nagy érdeklődésre számító Spóra (Spore Origins) szeptember 7.-én jelenik meg, szóval addig már csak kettőt kell aludni. Az első képek alapján jó mókának ígérkezik.

 

 




süti beállítások módosítása