almalé és kungfu Rólunk

A hónap Apple-hírei

Egyértelmű, hogy az iPhone 3G megjelenésével kell kezdenem a havi beszámolómat. Óriási sorok alakultak ki a boltoknál már a nyitás előtt fél nappal, a telefon sikere akkora volt, hogy az első hétvégén elkapkodtak belőle egymilliót. Később teljesen elfogytak a készletek, láthatóan nem tudnak annyi telefont legyártatni, mint amennyit a vásárlók megvennének. Magyarországra a hírek szerint augusztus végén - szeptember elején érkezik meg az iPhone 3G, amit a türelmetlenebbek már Olaszországból beszerezhettek.

Nem volt viszont hibátlan az Apple átállása a telefonnal párhuzamosan elindított új szolgáltatásokra: a MobileMe miatt már kétszer kért hivatalosan elnézést az Apple, később a mail szerverek is megadták magukat, legutóbb Steve Jobs már utasításba adta, hogy rendszeresen frissítsék a termék információs oldalát: hol tartanak és mikor lesz teljesen használható a szolgáltatáscsomag. Állítólag már rendbe hozták.

Ezek a hibák, a konkurens vállalatok fölébecsült pénzügyi eredményei, és a Steve Jobs egészsége miatti hercehurca miatt az Apple részvényei lefelé kezdtek szállingózni, noha az Apple továbbra is tartja a növekedés ütemét: a Safari feljött a harmadik helyre a legkedveltebb böngészők toplistáján, a Mac OS X-et használók számában is drasztikus növekedést tapasztaltak a piackutatók, és az Egyesült Államok pécépiacán is harmadik helyre ugrott fel az Apple.

Tovább olvasom


Ínséges idők a MacBook és iPod viszonteladóknak

Valami készül. Az Apple értesítette legnagyobb viszonteladóit, hogy tankoljanak fel három-négy heti adagot Apple laptopokból és iPodokból, mert a következő hetekben eléggé döcögni fog a szállítása ezeknek a termékeknek. A kereskedők az értesítésből arra tippelnek, valamikor szeptember közepén új modellek érkeznek majd.

A laptopokra is hallottunk már mindenféle tippet: olcsóbb lesz, elképesztő ficsörökkel gazdagodik majd, levehető akksival, ésatöbbi. Az új iPod kinézetéről állítólag az iLounge kapott több helyről információkat, az ő tippük szerint a negyedik generációs nano karcsúbb lesz, leginkább a Zune-hoz hasonló külsőt kap majd.



Mindenesetre az Apple kiküldte a fejlesztőknek tesztelésre a 10.5.5-ös Leopard-frissítés bétáját. A pletykák szerint erre is az új MacBookok miatt volt szükség. A fejlesztők minden bizonnyal tüzetesen átnézik az updatet, hátha találnak valami utalást az újdonságokra, amit majd megosztanak velünk. Így megy ez errefelé.



A MobileMe-vel sokkol az Apple

Egyszer már megmondtam, nem lesz ennek jó vége, de nem hallgatnak rám Cupertinóban. Odáig fajult a MobileMe-ügy, hogy miután nem tudták határidőre elindítani a webes felületet, és az előfizetők számláján tévesen zároltak összegeket, legutóbb már a szerverek is beadták az unalmast. Az előfizetők egy százalékának elérhetetlenné vált a Mail, és mint később kiderült, az Apple-nél sem voltak biztosak benne, hogy ezek az emberek valaha is viszontláthatják leveleiket.

Gondolom Steve Jobs szemei vérben forogtak, miközben megkérte a szolgáltatásért felelős emberét, rendszeresen tudassa az előfizetőkkel, hogyan állnak a dologgal. Tegnap már azt jelentették, hogy sikerült rendbetenni a szolgáltatást, de a fórumokon még mindig sokan panaszkodnak elveszett levelekről, a levelező rendszer lassúságáról vagy éppen elérhetetlenségéről.

Nem meglepő, hogy folyton olyan cikkekbe ütközöm különböző fórumokon, hogy a sorozatos hibáival az Apple már könnyen összehasonlítható a Microsofttal - már a régi MS-sel, amikor a redmondiak is ebbe a növekedési szakaszba léptek. Én nem lennék ilyen szigorú, csak indítsák már el rendesen ezt a nyüves MobileMe-t, és könyveljük el ezt az egészet egy szimplán katasztrofális indulásnak.



Milyen lesz az új MacBook?

Miután Steve Jobs múlt héten megjegyezte, hogy idén egy új terméket mutat be az Apple, legtöbben a laptopvonal felújítására gondoltak. Elvileg nem csupán egy hardveres ráncfelvarrás várható, de még csak nem is egy egyszerű burkolatváltás lesz a nagy dobás. Az Appleinsider értesülései szerint jelentős átalakulás várható.

"Olyan befektetések állnak előttünk, amikről ma még nem beszélhetek, olyan új terméket dobunk a piacra, hogy a versenytársak egyszerűen nem fognak tudni labdába rúgni." - mondta el Peter Oppenheimer pénzügyi igazgató.

Az Appleinsider értesülései szerint az új laptopok nem kívánnak a versenytársakkal együtt beülni a Centrino 2-es csónakba, az Apple valami egészen másban gondolkozik. Valamiben, ami nem Intel. Ez persze nem vonatkozik a processzorra, a csipszet szállítójára azonban tippet sem tudott mondani a lap, szóval kezeljük helyén az értesülést.

A fentiek szerint az új laptopok bemutatása nem köthető az Intel Centrino 2 platformjának megjelenéséhez, a bemutatásuk időpontja ezért nehezen megjósolható, legalább hat-nyolc hetet kell még várnunk a lap tudomása szerint. Addig is következzenek az eddig az Appleblogon be nem mutatott képek, amiken TALÁN az új MacBook Pro burkolatát látjuk, mondjuk én még mindig kételkedem a képek valódiságában.


Lehet, hogy túl merész feltételezés (You may saaaaay I’m a dreameeeer), de én a korábban már szabadalmaztatott, felhajtom-touchscreen-lehajtom-beviteli-eszköz megjelenésére szavazok, erre utalhat az almalogóban látható három kör is - mint a háromba nyíló notebook. Az új beviteli mód valóban olyan változást hozna, amivel a jelenlegi laptopok aligha lennének versenyképesek. Akinek más ötlete van, itt kiadhatja magából.




süti beállítások módosítása