almalé és kungfu Rólunk

A klónok támadása

A mac-klónok a nyolcvanas évek közepétől részei a számítógépes piacnak. Eleinte törvényen kívüliek voltak, majd az Apple kiadta a kezéből a kizárólagos jogot a hardver gyártására. Aztán amikor Steve Jobs visszakerült az Apple-höz, egyik első dolga az volt, hogy visszavonta a Macintosh-klónok gyártásának engedélyét. Azóta csend volt. Mostanáig.

A Psystar ugyanis nyilvánosan árulja OpenMac elnevezésű számítógépeit. Bármennyire is gyanús a vállalkozás, annyi mindenesetre biztos, hogy hírnevét két dolognak köszönheti: az egyik, hogy felismerte azt a nyilvánvaló tényt, hogy az inteles mac-ek hardvereit bármelyik számítástechnikai üzletben össze lehet dobálni, a másik, hogy ezt nyíltan kihasználva olyan elnevezéssel és promócióval dobta piacra a saját PC-jét, amiből egyértelműen kiderül, hogy mire megy ki a játék. Később változtattak az elnevezésen, hivatkozva arra, hogy olyan konfiguráció ez, amely mindhárom nagy operációs rendszerrel kompatibilis, de valljuk be: az Ubuntu és a Windows futtatása eddig sem okozott problémát a PC-knek.

Felvetődik a kérdés, mihez kezd az Apple ebben a helyzetben. Hogyan dönt a cég, ha a jelenség szélesebb körben is elterjed, és kedvező fogadtatást kap a vásárlók körében? A végfelhasználói szerződés szerint a Mac OS X-et kizárólag Mac-re szabad telepíteni. De a operációs rendszer kiválasztása és telepítése már a végfelhasználó döntése. Ópiumpipát is lehet kapni bármelyik nagyobb dohányboltban. Jó az bármire.

Egyesek szerint az Apple-nek ismét el kellene adni a jogot a klónok gyártására, akinek meg almás gép kell, az ezután is hozzájuthat. Így legalább az Apple is profitálna az utánzatokból. Mások szerint - és szerintem is - ez a lépés elképzelhetetlen lenne a cupertinói vállalat részéről. Azt, hogy az Microsofthoz képest apró Apple a redmondi cég profitjának harmadát-negyedét hozza, nagyrészt a macintoshoknak köszönheti. Hiába jó operációs rendszer a Mac OS X, hiába adnak el tízmillió iPodot negyedévente, vagy zsebelik be az előállítási költség többszörösét minden egyes eladott iPhone-nal, a Macintosh soha nem válhat az Apple másodlagos termékévé, legalábbis amíg Steve Jobs vezeti a vállalatot. "I was still in love" - mesélt a Macintoshról Steve Jobs a stanfordi beszédében, és ahogy legutóbb a nyilvánosság előtt felmutatta a MacBook Airt, az érzés az arcára volt írva.

Valóban hozhatnának olyan döntést, hogy olcsó utánzatokat is árusítanak, ebben az esetben az operációs rendszer piaci részesedése szinte azonnal megingathatná a Windows egyeduralmát. A másik lehetőség, hogy folytatják az eddigi stratégiát, ügyet sem vetve a klónok támadására, és valljuk be, mindenképpen az utóbbi tűnik valószínűbbnek. De ki tudja, mit hoz a jövő. Talán Steve Jobs utódja másképp gondolja majd.


Az OS X majdnem olyan lett, mint az OS 8

Nemrég jelent meg az Inside Steve's Brain című könyv, ami gondolom hamar kötelező olvasmánnyá válik minimum az ilyen egyetemeken, de az is biztos, hogy a következő hetekben elöntik az idézetek a blogokat, híroldalakat.

Nemrég például a Gizmodo talált rá arra a sztorira, amiből kiderül, hogy a Mac OS X annak idején majdnem a Mac OS 8 felhasználói felületét kapta meg. Az Apple grafikus csoportja akkoriban azt gondolta, csak fogni kell a NeXT-step magját, és arra rá kell húzni a régi OS grafikus felületét, amivel elérték, hogy Steve Jobs csak egy rakás idiótának nevezze őket.



Amikor megvette a NeXT-et, az Apple elkezdte átalakítani a NeXT-stepet Macintosh operációs rendszerré. A munka olyan nagynak tűnt, hogy a programozók elhatározták, nem foglalkoznak a grafikus felhasználói felülettel, átemelik azt a 8-asból, és inkább az OS magján dolgoznak.
Jobs ezen mélységesen felháborodott, ezért találkozót beszélt meg a grafikus csapat néhány tagjával, amit aztán rendszeresített. Közösen dolgoztak az új dizájnon, pixelről pixelre mentek át a terveken, hogy az új OS külsejében is megmutassa a GUI alatti óriási változásokat. Mindent megbeszéltek, például nyolc különböző verzióból választották ki az ablakok megnyitásának is bezárásának ma is ismerhető módját.
Pár héttel később aztán elkezdett formát ölteni az OS X, mi meg szerintem közösen örülhetünk, hogy újra volt a cégnél egy ember, aki szerint a külcsín legalább olyan fontos egy termék esetében, mint a belső tartalom. Már amennyiben nem gépeknek szánjuk azt a terméket.


Új iMac, jövő hét


Nem először kerül szóba, de minden nappal valószínűbbé válik a pletyka, hogy jön az új iMac. Most épp azt ígérik, hogy jövő héten mutatják be a frissített modellt. Csak ráncfelvarrásról lesz szó, annak viszont már bőven itt az ideje: szinte az összes gépben 45 nanométeres Core 2-es processzor dolgozik, házon belül és házon kívül egyaránt, sokáig már nem lehet halogatni, hogy az Intel legfejlettebb csipje belekerüljön az Apple asztali gépébe. Nem nagy hír, nem nagy áttörés, jövő héten kiderül, hogy mi van.


Egy rakás pénzen ül Steve Jobs

Kissé késve, de itt vannak az adatok. Összegezve: az Apple negyedéves profitja 36 százalékkal 1,05 milliárd dollárra nőtt, a március 29-ével záruló pénzügyi negyedévre 7,51 milliárd dolláros forgalomról számolt be a cég.

Ezek a számok nemcsak önmagukban jelentősek, mert egy éve még az 5,26 milliárdos forgalomtól és a 770 millió dolláros nyereségtől is el volt ájulva a szakma, ehhez képest tudott jelentős erősödést felmutatni a cég. Sokat javultak a nemzetközi eladások is, 44 százalékkal nőtt a forgalom.

Az Apple 2,289 millió Macintosht adott el három hónap alatt, 51 százalékkal többet, min egy éve, az iPod viszont a csúcsra jutott, mert 10,644 milliós darabszáma csak egy százalékkal több, mint tavaly ilyenkor. Az iPhone-ból 1,7 milliót vettek, ami pont 1,7 millióval több, mint egy éve.

"Ez volt az Apple történetében a legerősebb márciussal záródó pénzügyi negyedév. A 17 milliárdos forgalmat felmutató félév meglehetősen stabil alapot ad arra, hogy a következő időszakban néhány elképesztő terméket mutassunk be" - mondta Steve Jobs. Az Apple vezére elmondta azt is, hogy a félév 4 milliárd dollár készpénzzel növelte a cég tartalékait, így most már 19,4 milliárd dollár halmozódott fel a számlán.

Ideje lenne kezdeni vele valamit. 



Processzorgyártásba kezd az Apple?

Hivatalosan is megerősítették, hogy az Apple 278 millió dollárért felvásárolta a PA Semi nevű, processzorfejlesztéssel foglalkozó vállalatot. A 150 fős cég tavaly bemutatott egy 64 bites, 2 gigaherzes dual core processzort, 5-13 Watt közötti fogyasztással, amit akkor "háromszáz százalékkal hatékonyabbnak" hirdettek társainál. Az Apple szemmel láthatóan látott benne fantáziát, így a jövő iPodjaiban és iPhone-jaiban akár még Apple által fejlesztett csipekkel is találkozhatunk, még ha nem is ezzel a mobilprocesszorokhoz képest energiazabáló monstrummal.



süti beállítások módosítása