almalé és kungfu Rólunk

A hét Apple-hírei

Nagy visszhangja volt a héten annak a hírnek, hogy egy Psystar nevű vállalat összedobálta a Mac-es hardvereket, és olyan 'OpenMac' elnevezésű PC konfigurációt állított össze, amihez kérésre Mac OS Leopardot is adnak a vevőknek. A jogi vitákat felváltotta a gyanú, hogy a cég nem is létezik, és hoax az egész. Az ügy legutóbbi állása, szerint a Psystar által közzétett negyedik hivatalos elérhetőség sem tűnik valódinak, ez egy olyan ingatlant jelöl, aminek az értéke hatmillió dollár körül mozog.

Továbbra sem tudni, mikor lesz megegyezés az iPhone kínai piacon való megjelenéséről, a China Mobile igazgatója alapvető nehézségeket lát a két cég jövőbeli együttműködésében. Közben Európában egyre olcsóbban lehet a készülékhez jutni, Angliában már 53 ezer forintnyi fontért elvihető egy iPhone.

Készül a Leopard lokalizált magyar verziója, mint azt megbízható forrásból megtudtam. Az NBC az Amazon után ismét az iTunes felé kacsingat, nyilván más fényt vet a korábbi sérelmekre az iTunes megállíthatatlannak tűnő növekedése. Az első generációs MacPro tulajdonosoknak az Apple kiadott egy kompatibilis 8800 GT videókártyát. A héten kiadták a Safari 3.1.1-es biztonsági update-jét, valamint az Apple módosította a Windows-os Software Update-et, így a felhasználó már meg tudja különbözteti, hogy frissítést, vagy teljesen új szoftvert tölt le.


Jön a magyar Leopard

Külföldön egymást érik a pletykák, minden napra jut egy új MacBook-dizájn, meg szupertitkos iparági jelentés, amik egyfelől izgalmasak, másfelől a magyar júzereket a magyar hírek is érdekelhetik. Azokból meg ritkán számolunk be, pedig akad néhány hot topic, ráadásul higgyétek el, bőven akadnak hazai pletykák is. Ráadásul ezeket még könnyebb is ellenőrizni, elég egy-két telefon néhány Apple-közeli ismerősnek, és kiderül, hogy mennyi a valóságalapja a hírnek.

Az például majdnem biztosnak tűnik, hogy gőzerővel készül a Leopard magyarított, lokalizált verziója. Érdekes ez, mert a We want Apple Hungary egyik fő követelése is a fordítás volt, hogy pontosan idézzünk Angelday kettes számú pontját:
2. Localize Mac OS X Some parts of Mac OS X are localized by some third parties, but this is the hack-ish way. You can't sell Macs without a properly localized interface. iPods can be switched to have a Hungarian interface, it is time to do the same to OS X.
Fogalmam sincs, hogy mennyire pörgeti majd fel a keresletet a magyar nyelvű oprendszer, de az biztos, hogy jól esik majd a júzereknek az érzés, hogy törődnek velük. Pontos megjelenési dátumot nem sikerült kiderítenem, de ha minden igaz, nyáron megérkezhet a rendszer.


Az NBC érdeklődik az iTunes iránt

Az NBC érdeklődését is felkeltette az iTunes Store. Elmondásuk szerint szívesen látnák viszont televíziós adásaikat az egyre népszerűbb online üzletben, de csak abban az esetben, ha az Apple változtat a kliens szoftveren. Az NBC digitális tartalom-szolgáltatásáért felelős George Kliavkoff elmondása szerint az NBC naponta kénytelen szembesülni a kalózkodás káros következményeivel, ezért szeretne egy olyan rendszerhez csatlakozni, ahol a DRM-en túl is biztosítva érzi magát. A vezér szerint követendő lenne az a gyakorlat, ha az Apple minden egyes iTunes Library-be importált médiatartalom felett ellenőrzést gyakorolna. Ha ez megvan, az NBC kész megnevezni azt az összeget, amennyiért hajlandó lenne az iTunes Store számára eladni a vetítési jogokat.


Az IBM rámozdult a Mac-re

Az IBM tavaly októberben indította be az 'Open Client' elnevezésű belső folyamatát, a programmal a vállalatot szeretnék nyitottabbá tenni az operációs rendszerek piacán.



Az első, négy hónapos fázisban 24 kutató kapott tesztelésre egy MacBook Prót, a feladat az volt, hogy éljenek együtt néhány hónapot, majd számoljanak be a tapasztalatokról. Meghagyták nekik a régi ThinkPadeket is, de a résztvevők csak legvégső esetben nyúlhattak hozzá. Négy hónappal később a 24 tesztalanyból 18 állította egyértelműen, hogy a Mac-et jobbnak ítéli a régi laptopjánál, és 19-en kérték azt, hogy megtarthassák a MacBook Prót a Lenovo helyett. Tapasztalataikról kérdezve egyesek egyszerűen a "wow faktor"-t említették, mások a könnyebb kezelhetőséget, ezáltal a gyorsabb munkamenetet emelték ki, megint mások a Parallels szolgáltatásnak örültek.

A válaszok valószínűleg még az 'Open Client' program vezetőit is meglepték, ebben az évben további 100 kutató bevonásával egy még szélesebb körű tesztelésbe fog az IBM, és kiterjedt szoftverfejlesztési programot indít mac-re is. Eközben  a vállalat belső hálózatán található Mac@IBM oldal egyre nagyobb közösséget hoz létre: 26 ország 930 IBM dolgozói kialakították a vállalat egyik legnagyobb és leggyorsabban növekedő csoportját. Nincs menekvés, a fertőzés bejutott, és gyorsan terjed.


Kép az új MacBookról és Próról

Normális körülmények közt persze nem ül fel az ember egy ilyen fotónak, és lehet, hogy most is árnyékra vetődünk, de elképzelhetőnek tűnik, hogy a MacRumors rátalált a új MacBook és MacBook Pro fotójára. A képet egy .Mac weblapon találtak, amihez egy érvényes @apple.com iTunes-hozzáférés tartozott, szóval jó esély van arra, hogy az oldal tulajdonosának köze van a kaliforniai céghez.



A képeken jól látszik az új MacBook, ami olyan, mint az Air, csak vastagabb annál, de az alumínium-borítás és a fekete billentyűzet stimmel, és ha engem kérdeztek, egész jól néz ki. A MacBook Pro viszont az új iMacre hajaz, a kijelző legalábbis pont ugyanolyan. De az oldalon feltűnt más érdekesség is, például az iTunes 8-at is meghirdették, illetve előkerült a 32 gigabájtos iPhone, viszont sehol egy 3G, ami viszont aggasztó.

update: az mindenesetre gyanús, hogy az eredeti cikk eltűnt, és egyre több jel utal arra, hogy fake az egész.



süti beállítások módosítása