almalé és kungfu Rólunk

A hét Apple-hírei

Az iPhone SDK múlt heti megjelenése nagy izgalmat okozott mindenhol, találgatások és nyilatkozatok váltották egymást, aztán a kezdeti nagy lendületet letörte az Apple udvariasan elutasító válaszlevele a fejlesztők felé. De menjünk csak sorban.

Mindjárt itt volt a Sun bejelentése a Java folyamatban lévő fejlesztéséről a telefonra, annak ellenére, hogy Steve Jobs korábban elvetette ennek a lehetőségét, akkor azt nyilatkozta, senki nem használ már Javát, nem kell az senkinek. A Sunon kívül is sok programozó indult be attól, hogy mindazon eszközök, API-k (Application Program Interface), amiket eddig csak az Apple programozói láthattak, kivétel nélkül az ő rendelkezésükre is állnak ezentúl, így viszonylag szabad kezet kapnak a fejlesztésben. Még ha az Apple meg is szűri a programokat.

Egy héttel az SDK-hoz kiadott iPhone 2.0-ás firmware megjelenése után annak feltöréséről számolt be a DevTeam, ami azt jelenti (ha igaz), hogy ezentúl mind a fejlesztők, mind a felhasználók dönthetnek arról, kikerülik-e az Apple-t, és regisztrálatlan alkalmazásokat futtatnak, vagy nem élnek a hackerek által nyújtott szabadsággal, és megelégszenek az AppStore által nyújtott újdonságokkal.

Tovább olvasom


iPod az űrrepülő szélvédője mögött



Az önmagában nem nagy szám, hogy iPod jár az űrben, hiszen erről már korábban is érkeztek hírek. Ez a kép viszont akkor is megdöbbentő. Az már önmagában izgalmas, amikor a Nemzetközi Űrállomásról lefotózzák az űrsiklót, a legjobb képek mindig így készülnek. Az egyik fotóba belenagyítva viszont tisztán látszik az Endeavour ablaka mögött egy iPod.



Mintha csak egy parkoló autó lenne. Mintha nem 350 kilométeres magasságban keringenénk a Föld körül, mintha csak beálltunk volna a sarki zöldségeshez, és a bevásárlás idejére a szélvédő mögé, a műszerfalra dobtuk volna az iPodot. Persze az űrben legalább nem kell attól félni, hogy felnyomja valaki a járművet, csak hogy megszerezze a kütyüt.


Jöhetnek a négymagos MacBook Prók

Alig pár napja, hogy szóba kerültek a rendkívül alacsony fogyasztású processzorok, amik szerintem a piac legígéretesebb termékei, mert elég gyorsak, de általuk közelebb kerülhetünk a laptopok 24 órás üzemidejéhez. Na, hát akkor essen szó azokról a csipekről is, amik meg a kétórás ébrenléthez segítenek minket, a négymagosokról.

Az Inteltől ugyanis kiszivárgott néhány részlet, ezek alapján a csipet QX9300-asnak hívják majd, ami 45 nanométeres csíkszélességgel készül, és a Centrino 2 platform részeként jelenik majd meg az év második-harmadik negyedévében, szóval hamarosan. Persze akárhogy bűvészkednek, ez a csip zabálni fogja az akkumulátort, de a 45 nanométernek, és a várhatóan alacsony (2,53 gigahertz) órajelnek hála talán a bootig is eljutnak a telepek. Mindenesetre a prociban 12 megabájt másodszintű gyorsítótár lesz, és 45 watt lesz a fogyasztásra utaló TDP-je, míg egy átlagos MacBook-csipnél 30 körül jár ez az érték, az Airé 20 watt, az Atomoké meg 2,5 watt.


A Mac mini Pro hibrid

A Gizmodón találtuk a képet egy Mac mini és egy MacPro szerelemgyerekéről, ami valójában nem egy perverz kaland, hanem Hideo Takano barkácsmunkájának eredménye. A bájos szörnyeteg kapott még egy kivezetett power gombot, egy külön USB portot, valamint egy plusz merevlemez is belefért a házba.




Ugyanott találunk képeket még a Mac mini steampunk változatáról is, aminél a letisztult alapforma keveredik a gőzgépek korának esztétikai elemeivel. Személy szerint nekem nagyon bejön a Mac mini dizájnja, le nem cserélném, de a változatosság ugye gyönyörködtet.




Az új Apple TV

Rick időutazása kapcsán korábban már írtunk arról, hogy az Apple TV előbb-utóbb kiegészülhet DVR funkcióval, és tessék, egyre valószínűbb, hogy tényleg egy ilyen lépést terveznek Cupertinóban. Ezen a héten került levédésre az Apple TV egy olyan verziója, amivel a tévécsatornák között váltogatva felvételt is készíthetünk az adásról.



A távirányító a rajzok alapján leginkább egy második generációs iPod nanóra hasonlít, LCD kijelzővel, érintésérzékeny irányítással és adattárolási lehetőséggel. Azoknak, akik megszállottan szeretnek tévéadásokat felvenni, kényelmes dolguk lehet, ha piacra dobják a terméket: letöltik a távirányítóra a következő hónap tévéműsorait, zsebre vágják az eszközt, és mondjuk utazás közben programozzák be, melyik adásokat vegye fel majd az otthon pihenő Apple TV. De még jobb lenne, ha az iPhone-unkkal, vagy iPod Touch-unkkal irányíthatnánk a médiaközpontunkat - erre a megoldásra valószínűleg érkezne is egy remote control alkalmazás.

Tovább olvasom



süti beállítások módosítása