Ismét egy szabadalom került napvilágra az Apple-től, a 2007-ben benyújtott dokumentum ezúttal is a beviteli eszköz(ök) új generációjának próbálja előkészíteni a terepet. A World Intellectual Property Organization egy kétoldalas, áttetsző trackpadről ír, amelynek mindkét oldala egy-egy beviteli eszközként funkcionál. Ez idáig rendben van, de mire jó ez?

A találmány alapja egyrészt az az észrevétel, hogy a beviteli eszközök száma és sokfélesége felvet egy kérdést: nem lenne-e itt az ideje egy egyszerűbb megoldásnak? Most ugyanis a billentyűzet-egér pároson kívül a tapipaddal, touch screenekkel, pöcökegérrel, meg ezek kombinációjával kell bénáznunk.A korábbi szabadalmak alapján az Apple gőzerővel dolgozik egy olyan eszközön, ami mindezeket kiválthatja.


Másrészről viszont nem lehet nem észrevenni, hogy a laptopok, sőt, egyes mobiltelefonok összecsukhatók, ilyenkor azonban a hagyományos beviteli lehetőségek megszűnnek. A szabadalom azt a kérdést boncolgatja, hogy miként lehetne egy eszközt egészen máshogy használni összecsukva, mint kinyitva. Az elképzelés szerint a becsukott eszköz képernyőjét továbbra is láthatnánk, és mivel kétoldalú érintőfelületről van szó, ilyenkor az aktív beviteli forrás átváltana az eszköz másik oldalára, például egy touchscreen-szerűséget kapnánk a telefonra, vagy laptopra, akármire. Kinyitom tapipad, becsukom érintőképernyő.



Természetesen mindez fűszerezve lenne az Apple avanced multitouch lehetőségeivel, meg a trackpad billentyűzetként való funkcionálásával, ha a felhasználó úgy kívánja. Szerintem korai lenne véleményt alkotni ebben a fázisban, de kíváncsian várjuk, mi sül ki ezekből a tervekből.

A benyújtott dokumentum teljes egészében letölthető az Appleinsider honlapjáról.